Geschiedenis

jodehaasAan de rand van het Nationaal Park Drents-Friese Wold in Appelscha ligt een schuin aangelegd stuk land verscholen. Het is slechts bereikbaar via een zandpad. Op deze halve hectare bevindt zich het anarchistisch kampeerterrein ‘Tot Vrijheidsbezinning’. In 1933 werd het vruchtbare stuk aardappelland op slinkse wijze aangekocht om te dienen als thuisbasis voor de anarchistische manifestatie die in het Noorden jaarlijks met Pinksteren plaatsvond. Sinds 1933 vinden er met uitzondering van de oorlogsjaren (1940-1944) elk jaar de zogeheten Pinksterlanddagen (PL) plaats. De combinatie van een meerdaags festival met politieke bijeenkomsten en culturele manifestaties, waarbij de honderden deelnemers hun tenten opslaan, is uniek.

Welbeschouwd zijn de landdagen in meer dan een opzicht uitzonderlijk. Afgezien van (wereldwijde) fenomenen als de 1 mei viering en internationale vrouwendag zijn er in Nederland (en daarbuiten?) wellicht geen politieke bijeenkomsten te benoemen met een dergelijke lange staat van dienst. Daarbij dient aangetekend te worden dat Nederlands enige anarchistische traditie van nog oudere datum is.

Uniek is eveneens dat diverse generaties anarchisten zich voor de organisatie van de dagen hebben sterk gemaakt. De eerste decennia, de jaren twintig en dertig, zijn dat de anarchistische jongeren geweest, afkomstig uit de drie noordelijke provincies (het Noorden). Na de Tweede Wereldoorlog krijgen zij
steun van hun landelijke kameraden van de Federatie van Vrije Socialisten (FVS). Vanaf de jaren zestig raken stilaan de jongeren die door de dreiging van de atoomoorlog politiek bewust zijn geworden, betrokken bij de organisatie van de Pinksterlanddagen. Provo zorgde vervolgens voor een enorme opleving voor de belangstelling voor het anarchisme en de toestroom van jongeren naar Appelscha. Vanaf 1970 zijn opnieuw noordelijke jongeren verantwoordelijk voor het
jaarlijkse programma. De Beweging ontstaan in de jaren ’80 is verantwoordelijk voor een volgende opleving van de Pinksterlanddagen. Sindsdien bevolken antimilitaristen waaronder het fenomeen totaalweigeraars, krakers en feministen het terrein met Pinksteren.

80-jaar-en-fitter-kleinOp dit moment zijn het anarchisten werkzaam in diverse sociale bewegingen actief op het terrein in Appelscha. De Pinksterlanddagen vormen anno 2008 een platform voor politiek-culturele discussie en activiteit waar uitwisseling plaatsvindt, plannen worden gesmeed, vaardigheden worden geoefend en (soms) actie gevoerd. Dat roept de vraag op hoe de Pinksterlanddagen konden uitgroeien tot de belangrijkste anarchistische manifestatie van Nederland?

Klik hier voor de website van de Pinksterlanddagen

Een uitgebreide geschiedenis van het kampeerterrein en de Pinksterlanddagen is te lezen in de brochure ‘75 jaar Pinksterlanddagen‘.

[pdf height="800px"]http://745f4dfc5c.testurl.ws/appelscha/wp-content/uploads/2016/08/brochure-b4.pdf[/pdf]